13 Temmuz 2014 Pazar

Bebeklerde Zeka Geliştirici Aktiviteler

Oğlum doğduğundan beri sürekli bebek bakımı, aktiviteler ve bebek gelişimi ile ilgili kitap okuyorum. Tabiki artık 341 günlük annelik tecrübesi var. Ayrıca bilinçli anne arkadaşlarımdan gözlemlerim ve tavsiyelerle bilgi birikimim oldu. Sizinle paylaşmak istiyorum bunları. Belki birinin işine yarar. O zaman ne mutlu bana :)

0 – 6 Ay arası bebeklerde beyin geliştirici aktivite yapmak istiyorsanız kulak verin. Bebeğinizi kucaklayın ve sevgi dolu sözler söyleyin. Onunla sık sık konuşun. Konuşurken gözlerine bakın. Yavrunuzu ismi ile çağırın. Bebeğinize obje resimleri gösterin, Bu yaşlarda bebekler dünyayı keşfederken daha çok görme duyusunu kullanır. Bebeğinizin görüş alanı içinde ilginç obje veya oyuncakları h
areket ettirin. Hareket onun ilgisini çekecektir. Ben küçük el kitapları alıp kucağına verdim. Saatlerce inceledi. El ve ayak parmakları ile oynayın, özellikle sayı sayarken. Onun yüzünüzü elleri ile araştırmasına izin verin. İlk başlarda acı verecek şekilde tokat atıyorlar. Sabredin, tekrar yaparsa gözlerinin içine bakarak ve tavrınızdan ödün vermeyerek "Bu hareketi yapmanı istemiyorum. Canımı çok acıtıyorsun. HAYIR" deyin. Yani açıklamadan sonra HAYIR deyin.Tekerleme ve ninniler söyleyin. Bebekler tekrardan hoşlanırlar. Farklı şeyler görebilmesi için bebeğinizi yürüyüşe çıkarın ve gördüğünüz şeyleri ona anlatın. Mesela hayvanlar. Biz dışarı çıktığımızda genellikle hayvanları anlattığım için Yağız şuan tam bir hayvansever.  Bebeğinizi aynanın önüne götürüp yüzünde değişik bölgeleri gösterin. Abartılı mimikler yapın, eğlenceli sesler çıkarın. Bebeğinizin oyuncakları ve diğer objeleri eline almasına ve yere atmasına izin verin. Bu, onun farklı sesleri, düşme kavramını ve ellerini kontrol etmesini öğrenmesini sağlar. Tahta kaşıklar veya başka basit aletlerle ritmik sesler çıkarın. Bebeğinizi de yapması için cesaretlendirin. Bir kutunun içine sallayınca ses çıkaracak malzemeler koyun. Bunların içinde ne olduğunu sorun ve objenin adını söylerken bebeğinizin dokunmasına izin verin.

6- 12 Ay arasında ise ki biz bu dönemin sonundayız artık, bebeğinizi sık sık kucaklamaktan ve ona sevgi dolu sözler söylemekten vazgeçmeyin. Evde yaptığınız işlerle ilgili onunla konuşun. Ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı anlatın. Ninni ve tekerlemeler söyleyin, müzik dinletin. Müzik matematik, dil ve diğer beceriler ile ilgili alanları uyarır. Küpleri üst üste dizip devirin. “Alt” ve “üst” kavramlarını anlaması için ona ne yaptığınızı anlatın. Bebeğinizi aynanın önünde tutun ve yüzünün bölümlerini ona gösterin. Neden sonuç ilişkisini anlatın. Örneğin elektrik düğmesine basılınca ışık açılır veya musluğu açınca su akar gibi. Tabi bunları abartmadan yapın. Biz biraz abartıyoruz. Özellikle musluk olayını. Suyu seviyor oğlum :) 9-12 aylık olduğunda gözetim altındayken bunları denetin. Bebeğinizin başka çocuklarla bir araya gelmesini sağlayın. Bir kabın içinde top yuvarlayın. Hışırtılı sesler çıkaran objeleri buruşturun, bu tip sesler bebeğinizin hoşuna gidecektir. Kutu, tencere, plastik kap gibi malzemelerle oynayın. Küçük objeleri büyüklerin içine yerleştirin, kapaklarını kapatın. Dergi ve gazetelerden insan ve obje resimleri gösterin. Böylece resimlerin gerçek objeleri temsil ettiğini ve hepsinin birer adı olduğunu öğrenir. Beraber topu ileri geri yuvarlayın. Bir objeyi havlu altına saklayarak bulmasını sağlayın. Böylece “altında” kavramını öğretmiş olursunuz. Bebeğinize değişik ve yeni yerler gezdirin ve gördüklerinizi anlatın. Adını söyleyerek bir objeyi bebeğinize verin ve geri vermesini isteyin. En sevdiği oyuncakları saklayıp nerede olduğunu bulmasını isteyin. Bebeğinize kâğıt ve kalem verip, neler yapabileceğini gösterin. Ellerinizi çırpın ve onun taklit etmesini isteyin. El becerileri ile ilgili örnekler gösterin. "Bay bay, seni seni, merhaba, büyük büyük,..." Sizi taklit edecektir. Zira Yağız resmen kopyala yapıştır durumunda :)


Nacizane tavsiyelerim olacak sizlere, yanlış anlamazsanız,

-Öncelikle oğlunuzu/kızınızı insan olarak yetiştirin, kız yada erkek olarak değil.
-Hayvanlardan kaçırmayın çocuklarınızı. Hayvanlar karşıdan zarar hissetmediği sürece zarar vermezler. Ayrıca rahmetli dedem derdi ki "Hayvan seven insan sever yavrum. Merhametli olur" Çocuklarınıza merhameti öğretin, kullanılmayı değil.
Babadan anneden korkmasın, saygı duysun ve çekinsin."Bu davranış annemi ve babamı üzer" diye düşünsün.
Ülkenin hali malum. Ne olacağız ne duruma geleceğiz meçhul. El bebek gül bebek, narin yetiştirmeyin çocuklarınızı.Onu yemiyor,bunu giymiyor demeyin.Yedirin, giydirin. Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Aklıma geldikçe yeni post oluştururum artık ;)




3 yorum:

  1. her annenin öenm verdiği bir konu sanırım. çok fazla düşünce anlayış var ama en önemli ve değerlilerinden bahsetmişsin.kendimce bu konuyla alakalı bende birşeyler karalamıştım.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Evet biz anneler bu konulara çok önem veriyoruz. Vermeden olmuyor ki, öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı olmuş. Ben de bloguma beklerim. sevgiler

    YanıtlaSil

 

Gülev'in Gözünden Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template