Bolu'da yaşayıp "VeKahve" de kahve içmeyen ve o mis gibi kurabiyelerinden yemeyen yoktur sanırım. "VeKahve" neresi mi?
Aslında bu soru doğru bir soru! Genelde "Hamam Kafe" olarak biliniyor. Hani şu restore edilip ayakkabı ve kahve dükkanına dönüştürülen Tabaklar Hamamı varya, oradan bahsediyorum. Şuana kadar bilmiyorsan bir şey demiyorum.
Ama artık öğrendin ne duruyorsun? Bolu dışında yaşayıp ta Bolu'ya turist olarak gelenler, turizm şirketleri bu mekanı pas geçmeyin sakın, pişman olursunuz. Kurabiyelerin lezzet fışkıran kokusunda başınız dönsün. Kahve kokusuyla başka diyarlara gidin. Bu duyguları sizde yaşayın :)
Şahsen ben turist olarak gelen bir çok kişiden şu cümleyi duydum: " İstanbul'da/İzmir'de/Bursa'da/Eskişehir'de/Ankara'da/İzmit'te o kadar yer gezdim, kahve düşkünüyüm.Ama böyle güzel kahveler içmedim. Hele ki kurabiyelerinizzz" Bunu diyen bir kişi değil bu arada.
Size kısaca bu güzel mekanın tarihçesinden bahsedeyim. Bahsetmeden olmaz :) Bolu Tabaklar Mahallesi, Tabaklar Camisinin karşısında bulunan hamam XVI. yüzyılda Sokullu Mehmet Paşa yaptırmıştır. Mimarı belli değildir. Kubbesinde bulunan beşgenler mimarının Avrupalı olduğunu düşündürüyor.
Çifte hamam olarak yapılmış olmasına rağmen, çifte hamamların özelliği burada görülmemektedir. Bugün hamamın soyunmalık kısmı yol genişletilmesi sırasında yıktırılmıştır. Günümüze sadece soğukluk ve sıcaklık bölümleri gelebilmiştir. İlk yapılışında burada olduğu sanılan ahşap soyunmalık sonraki yıllarda yenilenmiş, ardından da ortadan kaldırılmıştır. Önceden kuzeyde olan giriş, doğuya alınmış ve bunun için de yeni bir giriş kapısı yapılmıştır.
Hamamın kadınlar kısmı erkekler kısmına göre daha küçüktür. Moloz taştan yapılmış olan hamamın beden duvarları silmeli bir saçaklıkla son bulmaktadır. Soğukluk kısmı ile helaların üzeri tonozla, sıcaklık ise kubbe ile örtülüdür. Sıcaklığın köşelerine birer hücre yerleştirilmiştir. Hamamın içerisinde dikkati çeken herhangi bir bezeme bulunmamaktadır.
Hamam restore edildikten sonra 3 odası ayakkabı 1 odası kafe, 1 odası mutfak ve bahçesi kafe olarak kullanıma açıldı.
Ortamı insanı gayet sakinleştiren, dinlendiren ve yorgunluğunu alan bir ortam. Kitap, dergi ya da gazete mi okumak istiyorsun, çekil köşene söyle kahveni kendi dünyana ışınlan...
Ya da sadece müzik dinleyerek kafanın içini boşalt ve rahatla :)
Bolu'da tek ve asla ikincisi olamayacak bir mekan. Zamanında yerel gazeteler çok eleştirdi, tarihi hamam bu şekle getirilir mi? diye. Atıl kalması daha mı iyiydi. O zaman kadınlar hamamı da erkekler hamamı da kullanıma açıktı. Ama haftada 10 kişi ya geliyormuş ya da gelmiyormuş. (Sahibinden öğrendim.) Hamama hiç girmeyen ya da gelmeyen insanlar bu yorumu yaptılar birde. Beni de çok güldürdüler. Hiç girmediği hamamı savunmaya geçtiler. Sanki Hamamı yıkıyorlar gibi. Neyse ki çok güzel bir iş çıktı ortaya :)
Kim ne derse desin, benden size tavsiye. Gidin ayakkabı alışverişinizi yapın, sonrasında bir yorgunluk kahvesi için, ohhhh miss :) :)
Eeee hadi, yarın ya da bugün :) ilk işiniz bu olsun:) Şehir dışındakiler benimle irtibata geçebilir. İnstagram hesabım dan ya da facebook hesabım dan ulaşabilirsiniz.
tarihe bayılıyorum tarihi eserlere bayılıyorurum harika resimler ve bilgi için teşekkürler...
YanıtlaSilGelme fırsatınız varsa mutlaka gelin. Sevgiler...
YanıtlaSilMerhabalar tarihi eserlerin restorasyonu işi ile uğraşan bir mimar olarak gelmezmiyim o tarihi buram buram kahve kokan mekana...bolu ya geldiğimde kesinlikle uğrayacağım...profilinizde kendinizi tanıtırken yazdığınız yazı içinde ayrıca sizi kutluyorum..önce insan önce insan diyor..İzmirden sevgiler gönderiyorum..
YanıtlaSilbilge-orfe.blogspot.com
Çok teşekkür ederim. Bolu'ya geldiğinizde sizi ağırlamayı çok isterim. Bir mimar olarak görüşlerinizi duymak bana zevk verir. Çok sevindim sizi tanıdığıma. Blog arkadaşlığımız sürsün yıllarca :)
Sil