Bilmeyenler için yoğurt mayalama işlemi şöyle oluyor:
Yoğurt yaparken bir çok yöntem denedim. Annemi kaç kez aradım yada internetten kaç kez baktım :) Siz de kendinize uygun yöntemi bulacaksınız. Önemli olan denemek ve bazen tutup bazen tutmadığında hemen pes etmemek. Ancak tutturduğunuzda çok hoşunuza gideceğine eminim. Benim öyle olmuştu. Ancak besin açısından sakın pastörize süt kullanmayın. Pastörizasyon sütün içeriğindeki pek çok değerli vitamin ve minerali yok ediyor. Tanıdığınız bildiğiniz bir yerden sağma süt alın. Tanımıyorsanız da bir kaç kez alıp, kek, pasta falan yapın. Zaten süt kendini belli ediyor o zaman.
Öncelikle gelen çiğ sütü bir güzel kaynatıyorum. Kaynadıktan sonra ılınmasını bekliyorum. Mayalayacağım kaba döküyorum. Bir önceki yoğurttan mayalık için ayırdığım bir çay bardağı yoğurdu bir kaba döküyorum ve içine ılık sütten ilave ederek yoğurdu eritiyorum. Eriyen yoğurdu ılık sütün içine döküyorum çok az karıştırıyorum. Kapağını kapatıp, havlularla sarıyorum. 3 saat bekledikten sonra kapağını açıp, açık bir şekilde buzdolabına koyuyorum. Ertesi gün Kapağını kapatıyorum. Mis gibi yoğurt :) Afiyet olsun.
Not: Fotoğraf alıntıdır. Fotoğraflarımı telefonla çektiğim için ışığı bir türlü ayarlayamadım. Fazla sinir olmadan fotoğrafı internetten buldum :) Kusura bakmayın...
Not: Fotoğraf alıntıdır. Fotoğraflarımı telefonla çektiğim için ışığı bir türlü ayarlayamadım. Fazla sinir olmadan fotoğrafı internetten buldum :) Kusura bakmayın...
Ellerinize sağlık. ben de bir kaç yıldır yoğurdumu hatta kahve kremamı (Dolce de luche) kendim yapıyorum. Yoğurt yapımında yakaladığım püf noktaları şunlar: Maya miktarını fazla tutarsanız yoğurt daha ekşi oluyor. Bir bardak değil de bir kaç çorba kaşığı yoğurdu azıcık sütle şöyle bir karıştırıp, asıl süte bir kaç farklı yerden bırakıp azıcık karıştırın. İkinci püf noktası, süt olabildiğince ılık olmalı. Aksi takdirde yine ekşi oluyor. Bu koşullarda biraz uzun sürüyor mayalanma ama sonuç harika oluyor.
YanıtlaSilSizin de elinize sağlık. Her şeyin doğalı güzel değil mi ama ;)
YanıtlaSilHayırlı uğurlu olsun bloğunuz :) Yoğurdu mayalamayı bende seviyorum en azından satın aldıklarımızdan kat kat sağlıklı
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Kesinlikle elimizle yaptığımız daha sağlıklı
SilRahatlıkla marka vererek söylüyorum. Birkaç gün önce Pınar yoğurt almıştım kaseye koyduğum anda sulandı ve kutuda boşa kalan yerde de suyu normal su gibi değildi, kıvamlıydı ve kaşıkla dökerken uzuyordu :( Jelatin mi ne koyuyorlarmış ki bunu en net şekilde ben bu yoğurtta gördüm resmen. Koca yoğurdu kimseye yedirmeden maalesef attım. Ellerine sağlık! Bu kadar denk gelirmiş yaşadım küçük olayın üstüne :))
YanıtlaSilGerçek dehşet verici. İnsanların sağlıklarıyla nasıl da oynuyorlar. En güzeli evde yapmak. Tavsiye ederim.
Silaaa annem yengem filan yapar. hiç düşünmedim. deneyim taam. sütaş süzme yoğurt almıştım bugün onu da seviyom ama sizinki daha iyi tabii.
YanıtlaSil:)
Kesinlikle tavsiye ediyorum deneyin ;)
Silannem çalışmaya başlamadan önce yapardı, pek güzel olurdu. mayalayıp sarmadan önce üzerine kevgir gibi bişey koyardı sanırım, öyle hatırladım bi an :)
YanıtlaSilçekilişime katılsaydınız sevinirdim..
gizemin-saksisi.blogspot.com
Annenin ellerine sağlık. Bence devam etmeli :) Bir sonraki çekilişine katılacağım, söz :) Şansımı deneyeceğim.
Sil