27 Şubat 2014 Perşembe

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bir çoğunuzun bildiği üzere 7 aylık bir bebeğim var. Son 1 aydır ek gıda dönemine girmiş bulunuyoruz. Ailemizin 3 kişilik bir aileye adım atacağını öğrendiğimden beri sürekli bebek gelişimi ve bakımı ile ilgili okuyorum. Daha fazla ne öğrenirim, nasıl davranmalıyım, beyin gelişimi için neler yapmalıyım? Çevremdeki tecrübelerden yararlanıyorum. Kendime göre yanlış gördüklerim ve beğendiklerim var tabi ki.
Ek gıdaya geçişte öncelikle her gün düzenli olarak meyve, sütlaç ya da muhallebi, sebze püresi yada çorba ve yoğurt  ile başladım. Unutmayın bebeklik dönemi hayatın her geçen gün değiştiği ve çok hızlı farklılaştığı bir dönemdir. Durum böyle olunca biz anne babalar da beslenmeyi nasıl şekillendireceğimiz de biraz zorlanıyoruz. Hatta son yıllarda bazı besinlere öyle işlevler yüklüyoruz ki sanki çocuğumuz o besini yemezse algıları zayıflayacak, büyümeyecek gibi bir takım yersiz korkular ve tereddütler yaşayabiliyoruz. Aslında bu korku bize yaşatılıyor.
Ek gıda dönemine geçerken ben hiç tereddütte düşmedim. "Yer mi" diye düşünmedim. Unutmayın annenin tereddüttü, korkusu,endişesi bebeğine geçer. Bebeğinizin yanında bu duygulardan sıyrılın lütfen.
Önemli kıldığım bazı konular var ve bunlara çok dikkat ediyorum. 

  • Öncelikle Yağız'ı mama sandalyesine oturttuğum zaman mutlaka mutfak masasının çevresinde oluyoruz. Yani şimdiden masa düzenine alıştırmaya çalışıyorum. Öğrenmez demeyin, bebekler o kadar akıllı ki, her şeyi beyinlerine kaydediyorlar.  Sağlık beslenmeyi aşılıyorum. Yemek yaparken içine neler koyduğumu, neden koyduğumu, neye yaradıklarını anlatıyorum bebeğime. Masayı kurarken beni izlemesini sağlıyorum. Buna sakın gülmeyin, çünkü bir kitapta çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkmak, sofranın hazırlanmasında çocuğunuzun size yardımcı olmasını sağlamak (bebekse izlemesini sağlamak) ve sofrada ailece dengeli bir menü yemek sağlıklı beslenmek için önemli bir adım olduğunu okumuştum. 
  • Besin-tat ilişkisini doğru kurabilmeleri için bebeklere yiyeceklerin karıştırılarak değil, ayrı ayrı yedirilmesi ve ek besinlerden günde sadece birinin verilmesi gerekiyor. Ben bu konuda sadece hangi sebzeyi verirsem vereyim doğal antibiyotik bazlı olduğu için soğan ve sarımsak katıyorum.
  • Doktorumuzun uyarısıyla 1 yaşa kadar inek sütü vermiyoruz. Çünkü inek sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklara daha sık rastlanır, daha fazla yağ ve sodyum içerdiğinden böbrek yükünü ağırlaştırır, hazmı zor olur, daha düşük D vitamini içerdiğinden bebekte normal kemik gelişimini sağlayamaz, daha düşük demir ve C vitamini içerdiğinden bağırsaklarda gözle görülmeyen çok küçük kanamalara ve bunun sonucunda bebekte kansızlığa yol açabilir.
  • Bağışıklılık sistemi güçlensin diye her gün kuru kayısıyı suda bekletip blenderdan geçiriyorum. (A vitamini içerir. Hücre gelişiminde çok önemlidir) Ayrıca ceviz (Omega 3 kalp/damar sağlığı ve beyin gelişimi için çok önemli ), sarımsak (antibiyotik), su (Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır, toksinleri vücuttan atar), kivi (C vitamini)


Yemek beklerken de ayrı bir tatlı ve mutlu benim oğlum :)


Çocuklarımızı beslerken bir çok hatalar yapabiliyoruz. (Çevremden gördüklerim) Birçok kişi çocuğunu beslerken sağlıklı beslensin diye bol posalı besliyor. Aşırı posa alımı ise minerallerin vücuttan atımını arttırarak bir takım yetersizlikler yaratabiliyor. Büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabiliyor. Çocuklara 5 yaşı geçene kadar kepekli ürünler verilmemeli ve günlük posa ihtiyaçları; sebze yemekleri, salata ve meyvelerden karşılanmalıdır.

Diğer bir yanlışta, çocuğun yediği yemek miktarını çevresindeki diğer çocuklar ile kıyaslamak ve bu kıyaslamayı çocuğa da yansıtmaktır. Bu davranış tarzı, çocukların yemek yemekten soğumasına veya yemek yemeye aşırı düşkün olmasına neden olabiliyor. Ve daha önemlisi kendisine olan güveninin sarsılmasına neden oluyor. Çocukla yemek konusunda tartışmak, onu sürekli yemek konusunda farklı ortamlarda da eleştirmek yapılan en büyük yanlıştır.  Anneye düşman kesilebilir. Gördüklerime dayanarak söylüyorum, demesi benden. 
Altıncı ayından sonra ek gıdaya geçen bebeklerin, düzenli beslenmesini sağlamak kolay olmayabiliyor. Her anne kendine göre takdik geliştiriyor. Ben hiç bir taktik geliştirmedim. Oğluma zamanları öğrettim. Uyku vakti, banyo vakti, oyun vakti, yemek vakti, gezme vakti... Nasıl mı oldu? Doğduğundan beri hepsi sırayla olduğu için teker teker öğrendi (maşallah):) Darısı başınıza :) 

1 yorum:


  1. Daha geniş bilgiye ulaşmak için..
    http://www.gebelikhesaplamak.net/bebeklerde-ek-gidaya-baslarken-nelere-dikkat-edilmelidir/

    YanıtlaSil

 

Gülev'in Gözünden Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template