2 Ocak 2014 Perşembe

Ev Yoğurdu

Bu zamanda yediğimiz, içtiğimiz, soluduğumuz hava,.. hiçbir şey doğal değil maalesef. Büyük şehirde yaşayanlar özellikle bile bile ölüme gidiyorlar. Hava kirliliği, stres, doğal olmayan yiyecekler...  Sizleri bilmem ama ben annemin evde yaptığı yoğurdu yiyerek büyüdüm. Alıştım doğal yoğurda. Haftada bir gün evimize süt gelir annemde ondan bize yoğurt yapardı. O yoğurdun tadı hazır yoğurtlarda bulunmaz asla. Öğrencilik hayatımda çoğunlukla hazır yoğurt tükettim, ayyy mecburiyetten tabi ki.Ev yoğurduna alışkın bir insanın marketten yoğurt yemesi kötü bir şey. Tatsız, lezzetsiz.  Evlendiğimden beri yoğurdumu kendim yapıyorum. Bende biriyle anlaştım, hafta da bir sütümü eve getiriyor. Mis gibi süt! Bolu'nun yaylalarında otlatıyor ineklerini, belli. Dün geldi sütüm yine. Yoğurdumu yaptım, buzdolabında yerini aldı :) En azından yoğurdu doğal yemek insana kendini çok iyi, sağlıklı ve zinde hissettiriyor. Ayrıca Yağız büyüyor 6. aya girmemize az kaldı ve yoğurtta ev yoğurdu tercih edeceğim. Tavsiye ederim.

Bilmeyenler için yoğurt mayalama işlemi şöyle oluyor:
Yoğurt yaparken bir çok yöntem denedim. Annemi kaç kez aradım yada internetten kaç kez baktım :) Siz de kendinize uygun yöntemi bulacaksınız. Önemli olan denemek ve bazen tutup bazen tutmadığında hemen pes etmemek. Ancak tutturduğunuzda çok hoşunuza gideceğine eminim. Benim öyle olmuştu. Ancak besin açısından sakın pastörize süt kullanmayın. Pastörizasyon sütün içeriğindeki pek çok değerli vitamin ve minerali yok ediyor. Tanıdığınız bildiğiniz bir yerden sağma süt alın. Tanımıyorsanız da bir kaç kez alıp, kek, pasta falan yapın. Zaten süt kendini belli ediyor o zaman.

Öncelikle gelen çiğ sütü bir güzel kaynatıyorum. Kaynadıktan sonra ılınmasını bekliyorum. Mayalayacağım kaba döküyorum. Bir önceki yoğurttan mayalık için ayırdığım bir çay bardağı yoğurdu bir kaba döküyorum ve içine ılık sütten ilave ederek yoğurdu eritiyorum. Eriyen yoğurdu ılık sütün içine döküyorum çok az karıştırıyorum. Kapağını kapatıp, havlularla sarıyorum. 3 saat bekledikten sonra kapağını açıp, açık bir şekilde buzdolabına koyuyorum. Ertesi gün Kapağını kapatıyorum. Mis gibi yoğurt :) Afiyet olsun.

Not: Fotoğraf alıntıdır. Fotoğraflarımı telefonla çektiğim için ışığı bir türlü ayarlayamadım. Fazla sinir olmadan fotoğrafı internetten buldum :) Kusura bakmayın...

10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. ben de bir kaç yıldır yoğurdumu hatta kahve kremamı (Dolce de luche) kendim yapıyorum. Yoğurt yapımında yakaladığım püf noktaları şunlar: Maya miktarını fazla tutarsanız yoğurt daha ekşi oluyor. Bir bardak değil de bir kaç çorba kaşığı yoğurdu azıcık sütle şöyle bir karıştırıp, asıl süte bir kaç farklı yerden bırakıp azıcık karıştırın. İkinci püf noktası, süt olabildiğince ılık olmalı. Aksi takdirde yine ekşi oluyor. Bu koşullarda biraz uzun sürüyor mayalanma ama sonuç harika oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Sizin de elinize sağlık. Her şeyin doğalı güzel değil mi ama ;)

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı uğurlu olsun bloğunuz :) Yoğurdu mayalamayı bende seviyorum en azından satın aldıklarımızdan kat kat sağlıklı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kesinlikle elimizle yaptığımız daha sağlıklı

      Sil
  4. Rahatlıkla marka vererek söylüyorum. Birkaç gün önce Pınar yoğurt almıştım kaseye koyduğum anda sulandı ve kutuda boşa kalan yerde de suyu normal su gibi değildi, kıvamlıydı ve kaşıkla dökerken uzuyordu :( Jelatin mi ne koyuyorlarmış ki bunu en net şekilde ben bu yoğurtta gördüm resmen. Koca yoğurdu kimseye yedirmeden maalesef attım. Ellerine sağlık! Bu kadar denk gelirmiş yaşadım küçük olayın üstüne :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek dehşet verici. İnsanların sağlıklarıyla nasıl da oynuyorlar. En güzeli evde yapmak. Tavsiye ederim.

      Sil
  5. aaa annem yengem filan yapar. hiç düşünmedim. deneyim taam. sütaş süzme yoğurt almıştım bugün onu da seviyom ama sizinki daha iyi tabii.
    :)

    YanıtlaSil
  6. annem çalışmaya başlamadan önce yapardı, pek güzel olurdu. mayalayıp sarmadan önce üzerine kevgir gibi bişey koyardı sanırım, öyle hatırladım bi an :)
    çekilişime katılsaydınız sevinirdim..
    gizemin-saksisi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenin ellerine sağlık. Bence devam etmeli :) Bir sonraki çekilişine katılacağım, söz :) Şansımı deneyeceğim.

      Sil

 

Gülev'in Gözünden Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template