Bu zamanda yediğimiz, içtiğimiz, soluduğumuz hava,.. hiçbir şey doğal değil maalesef. Büyük şehirde yaşayanlar özellikle bile bile ölüme gidiyorlar. Hava kirliliği, stres, doğal olmayan yiyecekler... Sizleri bilmem ama ben annemin evde yaptığı yoğurdu yiyerek büyüdüm. Alıştım doğal yoğurda. Haftada bir gün evimize süt gelir annemde ondan bize yoğurt yapardı. O yoğurdun tadı hazır yoğurtlarda bulunmaz asla. Öğrencilik hayatımda çoğunlukla hazır yoğurt tükettim, ayyy mecburiyetten tabi ki.Ev yoğurduna alışkın bir insanın marketten yoğurt yemesi kötü bir şey. Tatsız, lezzetsiz. Evlendiğimden beri yoğurdumu kendim yapıyorum. Bende biriyle anlaştım, hafta da bir sütümü eve getiriyor. Mis gibi süt! Bolu'nun yaylalarında otlatıyor ineklerini, belli. Dün geldi sütüm yine. Yoğurdumu yaptım, buzdolabında yerini aldı :) En azından yoğurdu doğal yemek insana kendini çok iyi, sağlıklı ve zinde hissettiriyor. Ayrıca Yağız büyüyor 6. aya girmemize az kaldı ve yoğurtta ev yoğurdu tercih edeceğim. Tavsiye ederim.
Bilmeyenler için yoğurt mayalama işlemi şöyle oluyor:
Yoğurt yaparken bir çok yöntem denedim. Annemi kaç kez aradım yada internetten kaç kez baktım :) Siz de kendinize uygun yöntemi bulacaksınız. Önemli olan denemek ve bazen tutup bazen tutmadığında hemen pes etmemek. Ancak tutturduğunuzda çok hoşunuza gideceğine eminim. Benim öyle olmuştu. Ancak besin açısından sakın pastörize süt kullanmayın. Pastörizasyon sütün içeriğindeki pek çok değerli vitamin ve minerali yok ediyor. Tanıdığınız bildiğiniz bir yerden sağma süt alın. Tanımıyorsanız da bir kaç kez alıp, kek, pasta falan yapın. Zaten süt kendini belli ediyor o zaman.
Öncelikle gelen çiğ sütü bir güzel kaynatıyorum. Kaynadıktan sonra ılınmasını bekliyorum. Mayalayacağım kaba döküyorum. Bir önceki yoğurttan mayalık için ayırdığım bir çay bardağı yoğurdu bir kaba döküyorum ve içine ılık sütten ilave ederek yoğurdu eritiyorum. Eriyen yoğurdu ılık sütün içine döküyorum çok az karıştırıyorum. Kapağını kapatıp, havlularla sarıyorum. 3 saat bekledikten sonra kapağını açıp, açık bir şekilde buzdolabına koyuyorum. Ertesi gün Kapağını kapatıyorum. Mis gibi yoğurt :) Afiyet olsun.
Not: Fotoğraf alıntıdır. Fotoğraflarımı telefonla çektiğim için ışığı bir türlü ayarlayamadım. Fazla sinir olmadan fotoğrafı internetten buldum :) Kusura bakmayın...